Jednak, na co dzień każdy z nas jest domowym cukiernikiem i piekarzem, dlatego ten dzień jest również świętem tych, którzy lubią, gdy w ich domach czuć zapach pieczonego ciasta lub chleba. Pomysł na obchody dnia cukiernika postanowiła wykorzystać klasa I TH/TG z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie. Ponieważ 15 marca w szkole miał miejsce dzień otwarty, uczniowie postanowili „przenieść” święto na 21 marca, by w słodkim i kolorowym klimacie powitać długo wyczekiwaną przez wszystkich wiosnę.
Tego dnia od samego rana nie mogło zabraknąć pysznych ciast przygotowanych przez uczniów. Wśród słodkości znalazły się: babeczki z nadzieniami, muffinki, serniki, szarlotki, brownie, przeróżne ciasta z kremami, kruche ciasteczka i inne słodkości.
Uczniowie przygotowali także cytrusowe wody mineralne i pyszny owocowy poncz.
Społeczność uczniowska składa szczególne podziękowania: Teresie Flont i Hannie Prokockiej za cierpliwość i pomoc w przygotowywaniu ciast, dekoracji i organizacji tego dnia.
Źródło: http://zsz2deblin.pl/index.php/641-slodki-pierwszy-dzien-wiosny-czyli-swieto-piekarza-i-cukiernika