Młodzież przygotowywała pączki pod opieką naszych nauczycieli Teresy Flont i Marty Szpadzik oraz uczennicy Asi Płachty klasy IIITg. Gimnazjaliści korzystali ze stanowisk pracy kucharzy, samodzielnie przygotowywali, odmierzali produkty, wyrabiali ciasto, formowali, smażyli i dekorowali pączki. Mogli w ten sposób zapoznać się z technologią ich wykonania, poznali zasady bhp panujące w pracowni gastronomicznej. Dodatkowo mogli poznać, jak na co dzień wygląda życie szkoły, porozmawiać z nauczycielami i uczniami.
Po zakończonych zajęciach młodzież zabrała przygotowane pączki ze sobą, by poczęstować rodzinę J. Mamy nadzieję, że to nie jedyna wizyta gimnazjalistów w naszej szkole.
A oto kilka wypowiedzi gimnazjalistów na temat warsztatów:
„Podczas zajęć gastronomicznych uczyliśmy się robić pączki. Panie pomagały nam w ugniataniu ciasta, przygotowaniach go oraz samym smażeniu. Atmosfera była świetna , każdy z radością lepił wypieki. Pomimo naszych szczerych chęci i starań niestety niektóre się zbyt mocno przypiekły, jednak końcowy efekt zadowolił wszystkich i z radością delektowaliśmy się wypiekami.”
Julia B. kl. III b
„Na zajęciach gastronomicznych uczyłyśmy się piec pączki. Na początku nam to nie wychodziło, ale z czasem bardzo nam to się podobało i coraz lepiej wychodziły nam pączki. Atmosfera była bardzo miła, te zajęcia nauczyły mnie, jak robić pączki i jestem pewna, że teraz sama będę robiła je w domu.”
Magda kl. III a
„Na zajęciach gastronomicznych nauczyłyśmy się robić pączki. Na początku dzieliliśmy różne rzeczy na robienie ciasta. Potem lepiliśmy ciasto, na sam koniec zostało nam pieczenie pączków. Atmosfera w czasie zajęć była bardzo fajna, każdy się cieszył, że nauczyliśmy się robić pączki.”
Natalia Gałat kl. III b
14 lutego 2017r. w naszej szkole świętowaliśmy WALENTYNKI, których „szukanie swojej drugiej połówki” było motywem przewodnim. Już od rana panował specyficzny nastrój, liczne balony w kształcie serc ozdabiały korytarze naszej szkoły. Klasa 1TEO pod czujnym okiem Pani Wiśniewskiej zorganizowała w tym dniu specjalną pocztę walentynkową. Podczas przerw grała nastrojowa muzyka. Każda osoba, która wysłała walentynkę mogła poczęstować się pierniczkami. Szkolne koło biologiczne sprzedawało własnoręcznie wykonane mydełka w kształcie serca.
Relację z wydarzeń sporządziła Aleksandra Wiśniewska.